Mijn oudste dochtertje heeft vorig jaar een enorm zwaar jaar achter de rug. Een van haar beste vriendinnetjes is namelijk op 6 maanden tijd gestorven aan een ongeneeslijke ziekte. In het turnen had zij ook af te rekenen met een niet al te rechtvaardige beslissing en dit samen met haar perfectionisme, laag zelfbeeld en hoge gevoeligheid maakte haar leven, voor een kind van 10 jaar veel te zwaar. Op dat moment voel je als ouders dat je eigen hulp niet meer voldoende is en dat je moet ingrijpen. Maar waar begint de zoektocht en wat zijn de mogelijkheden?? Zo kwam ik terecht met een schitterende psychotherapeut. Hij verricht wonderen. Hij helpt haar op een speelse manier los te laten, te plaatsen, opnieuw te vertrouwen, leren in te slapen, leren op te komen voor zichzelf en te geloven in haar eigen capaciteiten en nog zoveel meer, …… We zien dat we onze goedlachse meid stilletjes aan, aan het terug krijgen zijn! Toch schitterend!!!!
Maman van Martine
Francis , Hartelijke dank voor alles wat voor mij gedaan hebt. Kijk wat ik doe : adem, wees lief naar jezelf toe, beweeg, verspil geen onnodige energie , leef in de juiste tijd.
Janna
Francis,
Badankt dat je weer beweging in mijn leven bracht. Ik kan toch meer dan ik dacht. Jouw energie en positiviteit is zo een stimulans want als ik aan je denk begint mijn dag met een dans. Het was echt fijn om in behandeling bij je te zijn.
Pieter
Beste Francis,
Dank u wel voor de begeleiding. Alles sessies waren origineel, vol energie, dynamisch en voor mij een monet om my uit te leven. De reflectie heb ik heel veel gewaardeerd en vond super dat je op deze momenten de kans gaf om mijn onbekendheid over mijzelf te uiten zonder oordelen. Wat het mij het meest gaat bijblijven en dat ik nooit zal vergeten:
- Geef expressie aan wat je doet
- Niet uw overtuiging in twijfels stellen
- Het benamen van mijn emoties
- Ademen
- Nooit opgeven maar weten stoppen als er nog energie beschikbaar is
Dank u wel voor uw energie, uw positiviteit en voor alles.
Femke
Binnen het opvangcentrum in Deinze voor niet- begeleide minderjarige jongeren merkten we met verschillende begeleiders op dat de jongeren moeite hadden met de verschillen tussen België en hun thuisland. Dit uitte zich in onbeleefd, weinig respectvol en soms grensoverschrijdend gedrag. Grenzen… Een heel moeilijk concept voor pubers op zich, zeker wanneer ze daarnaast nog terechtkomen in een volledig andere leefstijl dan waarin ze zijn opgegroeid. We kwamen via Leen Titeca terecht bij Francis Mwami. De manier waarop hij sprak over hoe hij werkt met jongeren sprak ons onmiddellijk aan. We kozen er voor om 5 sessies in te plannen, omdat wie niet konden inschatten hoe lang de jongeren bij ons zouden verblijven. De thema’s waren veiligheid en respect, respectvol woordengebruik, functie van de regels, omgaan met boosheid, identiteit en cultuur en tot slot verlies en rouw. Thema’s die toch wel dagelijks aan bod kwamen met onze jongeren. De sessies van Francis waren een positieve ervaring voor ons en onze samenwerking met de jongeren. Respect werd bijvoorbeeld soms bewust benoemt. Daarnaast merkten we ook dat onze jongeren stilaan maar een weg vonden binnen de levensstijl in België. Francis ging op een hele goede en correcte manier om met de jongeren. Ze hadden heel veel respect voor hem en op die manier namen ze ook de waarden en normen die hij aanbracht over. De jongeren leerden veel bij over de manier waarop ze zich correct kunnen gedragen en over hoe ze aan zichzelf kunnen werken. Het attest dat ze op het einde van de sessies kregen, gaf velen wel een tevreden gevoel over wat ze bereikt hadden. De feedback die ik nadien kreeg van Francis over de jongeren, gaf een concretisering van wat wij soms observeerden bij de jongeren. Het gaf handvaten om verder aan te slag te gaan en vooral om aan hun opvolgcentra mee te geven. Individuele therapie is niet vanzelfsprekend met niet-begeleide minderjarig vluchtelingen. Dankzij Francis hebben ze op een andere manier toch aan hun eigen groei gewerkt.